Sterrenstof

WAAROM JIJ VAN STERRENSTOF BENT

JA, je leest het goed: Jij bent gemaakt van sterrenstof.

Maar je lijf bestaat toch gewoon uit water, vetten en eiwitten? En je straalt echt niet de hele dag als een ster. Toch is het waar. Je botten, je huid, je spieren en je haren: alles waaruit je lichaam bestaat, was ooit sterrenstof.

BOUWSTENEN
Het is eigenlijk best bijzonder dat wij mensen bestaan, zeker als je bedenkt dat er heel vroeger nog helemaal geen leven op aarde was. Om leven te krijgen, zijn bepaalde bouwstenen nodig, zoals eiwitten. Ze geven stevigheid, vervoeren allerlei stoffen en regelen van alles in je lichaam. Eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je kunt bewegen en dat je eten goed verteert en op de juiste plek in je lichaam terechtkomt. Ze zijn dus van levensbelang.

EIWITTEN
Er zijn heel veel verschillende eiwitten. Toch lijken ze een beetje op elkaar. Ze bestaan namelijk allemaal uit lange ketens van aminozuren. Aminozuren zijn dus de basis van eiwitten. Om aminozuren te krijgen, heb je verschillende stoffen nodig, zoals koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof. Toen het heelal net was ontstaan, waren er nog niet zoveel verschillende stoffen. En de stoffen die er waren, waren niet de juiste om leven te laten ontstaan. Er was wel waterstof, maar nog geen zuurstof en koolstof. En ook geen fosfor, calcium of ijzer. En dat zijn allemaal juist stoffen die nodig zijn voor het leven op aarde.

EXPLOSIE
Hoe komen die stoffen dan op de wereld? Die komen uit de sterren. Als sterren heel oud zijn, ontploffen ze soms. Bij zo’n explosie komen nieuwe stoffen en gassen vrij, die alle kanten op vliegen. Die stoffen kunnen worden hergebruikt om nieuwe sterren en planeten te vormen. Zo zijn ook ons zonnestelsel en de aarde ontstaan uit atomen die eerst in andere sterren zaten. Alles op onze planeet is dus gemaakt van stofjes die afkomstig zijn van oude sterren. Planten, dieren, zelfs wij zelf zijn gemaakt van sterrenstof!


Bron: ‘Waarom jij van sterrenstof bent’, Esther Walraven, 2020