Verrukkelijke Vuilnismannen

Hoe bezorg je kinderen die zijn gevlucht en voor de zoveelste keer worden overgeplaatst naar een volgende noodopvang een magisch afscheid? Precies, door hen een ‘Verrukkelijk Cadeau’ te geven.

Sinds vorige week staat alles op crisis noodopvang Velder in het teken van afscheid nemen. Vanaf begin november vorig jaar verbleven zo’n 450 mensen die zijn gevlucht op deze tijdelijke opvang locatie in Liempde. Helaas moet deze opvang sluiten wegens het broedseizoen, het festivalseizoen en afspraken met omwonenden. Vorige week donderdag startte de grote uitstroom naar opvanglocaties elders in het land. Voor sommige mensen en kinderen al de vierde locatie op rij…

Cadeau
Maar hoe bezorg je de kinderen die op Velder verbleven een magisch afscheid? Als leerkracht van de Magische School op Velder leek het me een schitterend idee om de kinderen een theatervoorstelling te laten beleven. Lekker onbezonnen lachen, verrast worden en verwonderd raken. Gewoon even kind zijn. Als moeder van drie kinderen op De Molenwijkschool in Boxtel leek het me nog mooier om de kinderen van deze lokale school de voorstelling cadeau te laten doen aan de Magische School.

Kerstmarkt
Zo bedacht, zo gegaan. De Molenwijkschool organiseerde in december een kerstmarkt om geld op te halen voor een voorstelling op de Magische School. De kinderen verkochten zelfgemaakte kerststukjes, hapjes en drankjes. Ook waren er allerlei activiteiten tegen betaling. Bijvoorbeeld dieren knuffelen op het schoolplein en nagels lakken in de beautysalon. Hiermee zamelden zij voldoende geld in om de ‘Verrukkelijke Vuilnismannen’ uit te nodigen. 

Verrukkelijke Vuilnismannen
De Verrukkelijke Vuilnismannen zijn twee rasechte artiesten van Meatball en van de Camp Circustheater uit Utrecht. Zij brengen een ode aan de ophaler van afval, zwerfvuil en rommel. Onder het motto: ‘De vuilnisman die alles kan!’ presenteren zij vervaarlijke salto’s, de sterke man-op-man Acro-Kliko Truc en jongleren zij met vuilniszakken, petflessen, blikken, glas en rotte vis om zo het afval te scheiden. Met dit komisch milieutheaterspektakel geven zij een geheel nieuwe betekenis aan afval en recycling.

Een magisch moment
Vrijdagmiddag 10 februari was het zover. Popelende kinderen voor de ingang van de recreatietent op Velder en gespannen gezichten van de Verrukkelijke Vuilnismannen. Hoe reageren de kinderen hierop? Precies, ze vonden het fantastisch. Schaterlachen, dansen, de show stelen op het podium, vuilniszakken vangen en na afloop zelf in het circus spelen. Nog even met z’n allen een onbevangen magisch moment voor het grote afscheid dat de week daarna volgde.

Molenwijkschool & Verrukkelijke Vuilnismannen, dank voor deze verrukkelijke middag!

Lieve kinderen van De Magische School, dank voor alles wat we samen hebben mogen beleven. Ik wens jullie nog heel veel meer magische momenten toe.

Alle liefs, juf Maartje

PS. Hoe mooi is het als je een cadeau voor een ander, waarvoor je zo hard je best hebt gedaan, ook zelf mag beleven. De Verrukkelijke Vuilnismannen bezochten daarom op 9 februari ook De Molenwijkschool in Boxtel.

Verder lezen: Leerlingen schenken kinderen Velder voorstelling, Brabants centrum, woensdag 8 februari 2023

Lees ook mijn blog over de Magic Song, een rap waarin de kinderen van De Magische School hun verhaal vertellen

2 reacties

  1. Een prachtige herinnering voor allemaal maar zeker voor de kinderen. Een mooie herinnering die ze op hun verdere pad meenemen.

  2. Geweldig Maartje!
    Hiermee heb je echt sterrenstof doen opwaaien 😄

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *