Naam: Fenna Bolkestein
Eigenaar van: Praktijk Tala
Leeftijd: 40
Over haar bedrijf: ‘Ik begeleid vrouwen in hun proces naar bewustwording.’

Meer naar je hart en je lijf luisteren. Dat is wat je moet doen om ontspannen te blijven als onderneemster, zegt Fenna. ‘Het gaat niet om je takenlijstje, maar om wat jij nodig hebt.’

Wat betekent ontspanning voor jou?
‘Ontspanning betekent voor mij even terug in mijn eigen energie komen, bij mijn eigen kern. Daar waar ik me thuis voel en er niets moet.’

Heb je wel eens stress?
‘Echt stress ervaar ik eigenlijk niet. Voor mij zijn de momenten van spanning vaak de nieuwe dingen. Gezonde spanning zou je het ook wel kunnen noemen.’

Kun je een voorbeeld noemen?
‘Wanneer ik een nieuwe dienst heb die ik in de markt wil zetten of net zoals nu ik een proefles ga geven bij De Bewustzijnschool. Allerlei oude overtuigingen ploppen dan op die veelal met onzekerheid te maken hebben of met het idee niet goed genoeg te zijn of te doen. Gelukkig weet ik nu dat het maar gedachten zijn!’

Wat doe je op zo’n moment?
‘Om te beginnen ben ik me bijna altijd bewust waar spanningen vandaan komen, waar het mee te maken heeft en welke functie het heeft. En mocht ik het niet weten ga ik dat voor mezelf onderzoeken. Dit doe ik dus meestal door vragen aan mezelf te stellen zoals ‘Waar komt dit vandaan’ en ‘Wat heb ik nu nodig om vertrouwen te hebben’. En soms luister ik naar mijn playlist met mantra’s en ontspannende muziek.’

Wat is jouw ontspan-tip voor andere ondernemers?
‘Neem voldoende tijd om datgene te doen waar je heel blij van wordt, de rest volgt dan vanzelf. Niet wanneer je je lijstje afgewerkt hebt, maar wanneer jij voelt dat je het nodig hebt. Luister naar je hart en je lijf!

Alles heeft een reden, dus ook jouw spanning of stress. Het is een indicator voor hoe het met je gaat en welke stappen voor jou logisch zijn om te ondernemen. Stel jezelf eens bovenstaande vragen en bekijk het van een afstandje.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *