ontspannen ondernemer

Naam: Diana van Dijken
Leeftijd: 37
Eigenaar van: Diana van Dijken – Voedingspsycholoog
Zegt over haar werk: ‘Ik begeleid vrouwen op weg naar een gezonde relatie met eten en zichzelf.’

Ze kan het inmiddels beter: haar zorgen loslaten. Toch merkt Diana nog geregeld wat stress met haar doet. Daarom heeft ze een arsenaal aan ontspanningstechnieken klaarliggen. ‘Een heel weekend stilte is zó fijn.’

Wat betekent ontspanning voor jou?
‘Ontspanning is voor mij tot rust komen. Me niet druk maken over mijn praktijk en mijn cliënten of over de mensen om me heen die me lief zijn.

Ik ontspan door een paar keer per week een flinke wandeling te maken, door te lezen, muziek te luisteren, series te kijken of door gewoon even helemaal niets te doen. Lekker alle onrust van me af staren. Ook ga ik een paar keer per jaar op een mindfulness- of stilte weekend. Een heel weekend tijd voor mezelf. Zo fijn.’

Heb je wel eens stress en waardoor komt dat?

‘Vaak. Heel vaak. Als ondernemer en moeder van drie kinderen van wie er één een ernstige hartafwijking heeft, heb ik vaak stress. Tel daar nog zorgbehoevende ouders bij op, die ik met alle liefde praktische zaken uit handen neem, en dan is er best vaak een reden tot stress.

Wat voor stress ervaar je dan?

‘Het zijn vaak praktische dingen: hoe ga ik het allemaal regelen en rondkrijgen, maar soms ook wel mentaal. Ik ga me dan bijvoorbeeld zorgen maken over de gezondheid en toekomst van mijn ouders en mijn zoon.

Ook mijn praktijk geeft toch wel regelmatig wat stress. Vier dagen werken is best veel in combinatie met de kinderen. Zeker omdat ik graag honderd procent geef, zowel thuis als op de praktijk.’

Dat klinkt als best veel. Wat doe je om toch te ontspannen?

‘Ik heb in de loop der jaren geleerd om veel van de zorgen die er zijn los te laten. Ik kan toch niets veranderen aan de onzekerheid, dus dan kan ik er maar beter mee leren leven. Lang leve de mindfulness-cursussen die ik heb gevolgd.

Ook het wandelen helpt me echt om mijn hoofd leeg te maken. Muziekje op en dan heel hard doorwandelen. Dat heb ik echt nodig. In de tijden dat de stress het hoogst is, ga ik hardlopen. Dat helpt dan net wat beter.

Gewoon een avondje Netflixen werkt soms ook prima hoor. Lekker glas wijn erbij, schaaltje nootjes en genieten van tijd voor mezelf.’

Wat zou jij nodig hebben om nóg meer tot rust te komen?

‘Wat zou helpen is een stabielere privé situatie, maar heb ik niet in de hand. Daarom zou ik nu gaan voor drie dagen werken, in plaats van vier. Dat geeft mij net wat meer rust, ook omdat ik thuis vaak ook nog wel een paar uur werk.’

Wat is jouw ontspan-tip voor andere ondernemers?

‘Plan tijd voor jezelf in; anders komt het er niet van. Werken kan altijd, maar dat hoeft niet. En zorg voor voldoende rustmomenten tijdens je werkdag. Even een kwartiertje voor een kopje koffie. Een half uur tot uur voor de lunch, zodat je echt even rustig kunt eten. Tussentijds opladen is zo belangrijk. Het voorkomt dat je na een lange werkdag semi-katatonisch op de bank ploft of jezelf gaat belonen met eten.’

◈ Jij en je business in ‘Ontspannen Ondernemer’

Ben jij een vrouwelijke ondernemer tussen de 30 en 40 jaar met een goedlopend bedrijf?
En wil jij ook geïnterviewd worden voor ‘Ontspannen Ondernemer’? Laat het dan weten via hallo@studiosterrenstof.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *