manager vatbaar voor stress

 

Met een leidinggevende functie heb je heel wat ballen hoog te houden. Niet zo gek dus dat je last hebt van stress. Sterker nog: als manager ben je de eerste binnen je bedrijf die er last van krijgt.

Manager? Dan ben je extra vatbaar voor stress.

Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het CBS. Als manager wil je niet alleen je doelen behalen, maar ook je teamleden tevreden houden én voldoen aan de eisen van de organisatie waarvoor je werkt. Niet zo gek dus, dat managers het meest van alle medewerkers aangeven dat ze de werkdruk te hoog vinden.

Stress door verantwoordelijkheidsgevoel

‘Managers hebben over het algemeen een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn heel loyaal aan de organisatie waar ze voor werken,’ zegt arbeidspsycholoog Marjolijn Punt in een gesprek met online magazine ManagementTeam. Volgens de psycholoog gaan de leidinggevenden daardoor vaak heel ver in het nastreven van hun doelen.

Op de korte termijn is zulke inzet geen probleem: stresshormonen als cortisol en noradrenaline zorgen ervoor dat je een tandje bij kunt zetten als dat nodig is. Handig als je een deadline moet halen, bijvoorbeeld. Op de lange termijn wordt het een ander verhaal. Dan kan de stress je gezondheid aantasten.

Manager heeft voorbeeldfunctie

Langdurige stress maakt je moe, vergeetachtig en vatbaarder voor ziektes. Ook ben je vaak sneller geïrriteerd en heb je meer kans op een burn-out. Zeker als manager zit je daar niet op te wachten. Je hebt immers een voorbeeldfunctie.

Wat je dan wel moet doen? In elk geval voor jezelf erkennen dat er iets moet veranderen. Maak het ook bespreekbaar in je team. Punt: ‘Je wordt een betere manager als je je kwetsbaar durft op te stellen.’ Daarna kun je een plan maken om weer ontspannen te gaan werken en leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *