Je bent je er misschien niet van bewust, maar het is wel zo: de maan heeft invloed op hoe jij je voelt. Als je meer samenwerkt met de energie van de maan, werk je effectiever en bereik je meer. 

Inspiratiebron

De maan is al duizenden jaren een geweldige inspiratiebron voor mensen. Voor elke maanstand zijn specifieke rituelen en elke periode heeft zijn eigen eigenschappen. En eigenlijk is dat ook logisch: als de maan de zee in beweging kan krijgen (eb en vloed) dan is het niet moeilijk voor te stellen dat je er als mens ook door in beweging gebracht wordt. Je lichaam bestaat immers voor het grootste gedeelte uit water.

Als je veel tijd binnen doorbrengt, ben je je waarschijnlijk niet altijd bewust van de kracht van de maan. Toch kan het mooi zijn om meer met de maan te leven. Het is een mooi tegenwicht tegen het rationele waar je het grootste deel van je dag in doorbrengt: agenda’s, afspraken, cijfers, meetings… Tijd dus om daar verandering in te brengen. 

De invloed van de maan

Je zult zien dat sommige fases geschikter zijn om iets nieuws te starten dan andere. En dat je soms liever lekker thuisblijft dan de kroeg in te gaan. 

Als je gewoon ‘s wat vaker omhoog kijkt ‘s avonds zul je zien dat ook jij beïnvloed wordt door de maan. Misschien ga je zelfs wel patronen herkennen en denk je ineens: ‘Ja natuurlijk heb ik enorm zin om iets leuks te gaan doen vanavond, het is volle maan.’

De maanstanden om te onthouden, zijn nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.

Nieuwe maan

In deze maanfase komen de zon en de maan tegelijk op. Ze gaan ook tegelijkertijd weer onder. Doordat ze in deze periode in dezelfde positie staan ten opzichte van de aarde, lijkt het alsof de maan verdwenen is. Deze fase is heel geschikt om wat meer tijd alleen door te brengen. Rust uit, doe nieuwe energie op en maak je klaar voor de nieuwe dingen die je te wachten staan. Je zou nieuwe maan kunnen vergelijken met de winter: alles lijkt stil te staan, maar onder de grond wordt nieuw leven voorbereid.

Nu doen: je agenda vrijhouden, een dag vrij nemen, vroeg naar bed gaan, taken delegeren, thuiswerken, je mailbox opschonen.

Wassende Maan

Het eerste deel van de maan wordt nu vanaf de rechterkant zichtbaar. Eerst een klein sikkeltje, maar in de dagen erna wordt er steeds meer zichtbaar. Dit is een mooie periode om aandacht te besteden aan je eigen ontwikkeling. Waar wil jij aandacht aan besteden, welke nieuwe dingen wil je leren? Dit is hét moment om te beginnen.

Nu doen: een nieuwe cursus uitkiezen, afspraken inplannen, nieuwe projecten voorbereiden.

Volle Maan

Dit is de beste maanfase om helemaal te laten zien waar jij voor staat. Alles waar je de afgelopen tijd aan gewerkt hebt, mag nu tot uiting komen. Ook zou het kunnen dat je nu meer energie hebt, je zelfverzekerder voelt en sterker in je schoenen staat. Let op dat je niet te impulsief wordt als je gevoelig bent voor de energie van de maan.

Nu doen: een presentatie houden, nieuwe klanten werven, netwerken, een bedrijfsuitje houden.

Afnemende Maan

Langzaamaan wordt de maan weer minder zichtbaar. Evalueer wat je bereikt hebt en kijk wat je volgende keer anders of beter wil doen. Dit is ook de maanfase waarin je weer wat gas terug mag nemen, zodat je op adem kunt komen. Zijn er nog dingen onopgelost of onuitgesproken? Rond die dan nu af en dan kun je er in de volgende maancyclus weer met een frisse start tegenaan.

Nu doen: evalueren, losse eindjes wegwerken, beëindigen wat niet (meer) werkt.

Wil je meer weten over de maan? Hier vind je drie simpele rituelen die je tijdens volle maan kunt doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *