stress fouten

Veelgemaakte stress-fouten: maak jij ze ook?

Je dénkt dat je lekker efficiënt bezig bent, maar ondertussen maak je jezelf gestrest. Toe aan ontspanning? Zorg dan dat je deze onnodige fouten niet maakt.

Je bent er heel goed in: je best doen. Je zorgt ervoor dat ‘s ochtends iedereen op tijd de deur uit is, je houdt de planning in de gaten en je koopt nog even een cadeautje voor een collega.

Goed bezig. Zou je denken. Toch zou het zomaar kunnen dat ook jij deze fouten maakt.

Denken dat het vanzelf beter wordt

Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat het binnenkort wel weer rustiger wordt? Dat je even moet doorzetten? Maar wees eerlijk: meestal is het niet zo. Op het moment dat jij weer rust had verwacht, is er wel weer iets anders dat aandacht nodig heeft. Als je voelt dat je moet onthaasten, doe dat dan. Wacht niet tot het probleem zich vanzelf oplost.

stress foutenJe agenda te vol plannen

Zeker, je werkt snel en je kunt veel aan. Je agenda zit strak in elkaar en je weet precies wanneer je waar verwacht wordt. Maar je bent geen machine. Je hebt af en toe pauze nodig. En ruimte om te laat te komen. Of tijd om een afspraak wat langer te laten duren dan je verwachtte. Plan daarom niet meer dan drie afspraken per dag in. Het is ook slim om tussen de afspraken meer tijd vrij te laten dan je nu denkt nodig te hebben.

De schuld afschuiven

Heb je stress, omdat je werkgever je laat overwerken? Of omdat je taken overneemt van een zieke collega? Dat is niet hun schuld. De verantwoordelijkheid voor jou stress en rust ligt niet bij je baas of je collega’s, maar bij jou. Jij bepaalt hoe je omgaat met een situatie en met het gevoel dat je ervan krijgt.

Multitasken

Het klinkt slim om meerdere dingen tegelijk te doen. Dat is het alleen niet. Je hersenen werken niet optimaal als ze voortdurend moeten schakelen tussen al je activiteiten. Je levert minder goed werk af en het geeft onrust. Doe één ding tegelijk.

Je eigen behoeftes negeren

Je gaat wel weer sporten als je het minder druk hebt. En dat etentje met je partner moet ook maar even wachten. Je werkt nog even door, ook al ben je al een tijdje heel erg moe. Niet slim, want je breekt jezelf langzaam af. Wat heb jij nodig op dit moment? Wals niet over je eigen behoeftes heen.

Welke stress-fouten maak jij? En wat doe jij om je rust te bewaren?

 

Lees meer over Relax & Reset Jezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *